Loes Knaapen

Loes skeelert 'vergeten vluchtroute' van 160km

More information

In september laat ik mijn kilometers tellen! Ik ga 160 kilometer skeeleren 'van Turkije naar Griekenland via de Evros rivier' -maar dan in regio Arnhem- voor hulp aan vluchtelingen. 

Deze afstand staat gelijk aan het stuk dat vluchtelingen moeten afleggen van de Evrosrivier tussen Turkije en Griekenland naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis. Volgens berichten in de media waren er in maart 2020 ongeveer 25.000 migranten langs de rivier de Evros. De Evrosrivier wordt ook wel 'de vergeten vluchtroute' genoemd. Vanaf daar is het nog zo’n 150 kilometer lopen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

In september zal ik zelf gaan ervaren hoe het is om deze afstand af te leggen. Dit zal ongetwijfeld een hele uitdaging gaan worden, al besef ik ook dat dit niets is vergeleken met de omstandigheden van vluchtelingen. Ik denk dat het goed is om hierbij stil te staan, aangezien ik me gelukkig geen zorgen hoef te maken over eten (afgezien mijn allergieshizzle), onderdak en gezondheidszorg. 

Wereldwijd zijn er tientallen miljoenen mensen op de vlucht. Voor conflicten, oorlogen of natuurgeweld. Noodgedwongen op reis naar veiligheid. Onderweg en in vluchtelingenkampen krijgen zij te maken met uitdagingen, zoals fysieke uitputting, slechte leefomstandigheden en beperkte toegang tot gezondheidszorg. De uitbraak van het coronavirus raakt hen daardoor hard. Hoe bescherm je jezelf tegen COVID-19 als je met tien mensen in één kamer of tent leeft? Als je niet naar het ziekenhuis kunt voor een goede behandeling? Of als er niet genoeg stromend water is om je handen te wassen?

Steun jij mij met een donatie om deze vluchtelingen te helpen? Mijn (en hun!) dank is groot!

126 km
from my goal 160 km
3e etappe: Arnhem 20/09/2020 | 12:30

Thijs, Maarten en Lies vergezelden me vandaag op de skeelers. Tof en knap van ze!

2e etappe: Zwolle 16/09/2020 | 13:30

Mijn broer Jos en nichtjes, woonachtig in Zwolle, fietsten gezellig met me mee. Lekker weertje!

1e etappe: Zutphen 05/09/2020 | 12:00

De eerste tocht van 40km (of eigenlijk 42.5 kilometer om precies te zijn) zit erop! Samen met Kelly, die met me meefietste, gingen we op pad. Dankzij drie paar sokken, anti-blarensokken, pleisters én een extra paar skates is het gelukt.

You can create your own personalized poster to draw attention to this fundraising page. After printing the poster you can hang it in a shop, a café window or a community bulletin board. Ask your family, friends, co-workers and neighbors to help and also put up a poster in their home, school or work place. Most people are willing to help but be sure to ask permission first.

3e etappe: Arnhem 20/09/2020 | 12:30
2e etappe: Zwolle 16/09/2020 | 13:30
View all
17/09/2020
09:55

Rob

View all
  View all
21/09/2020 | 13:14

Derde etappe met m'n skeelermaatjes

 Het zit er bíjna op. 126 kilometer gehad, nog -om precies te zijn- 34 kilometer te gaan. Om twaalf uur spraken Maarten, Lies, Thijs en ik af op de carpoolplaats in Elst. Iets later dan gepland, maar Maarten lag de nacht ervoor pas om vier uur in bed vanwege treinvertragingen, Lies om twee uur en Thijs kwam rechtstreeks vanuit werk (avond- en slaapdienst). Extra knap dus dat ze gewoon kwamen opdagen! Mijn voormalig-skeelerinstructeur Hans verraste ons om ons veel succes te wensen. Hele leuke verrassing! Hij schoot een paar foto's als aandenken. Maarten, Thijs, Lies en ik gingen daarna op pad. Lies skeelert vaker in en rondom Arnhem-Nijmegen, dus zij wist goede plekken met heerlijk asfalt. Ideaal! Ik moet zeggen dat de kilometers tijdens deze tocht het allersnelste voorbij gingen. Ik denk dat het best scheelt als je 'soortgenoten' hebt op de skeelers. Bovendien raak je gek genoeg toch gewend aan dat aantal kilometers. We sloten de tocht af met een welverdiend ijsje. Volgende week is de laatste tocht. Dan ga ik met Iris, met wie ik vijftien jaar vriendinnen ben en vroeger sportte (o.a. ricochetten en skaten), de tocht skeeleren. Heel veel zin in! Tot volgende week Irish, in Utrecht! Duimen jullie mee voor redelijk weer (de weersverwachting ziet er niet best uit)?