105 km: van Myanmar naar Bangladesh

Together, we've covered 5.176 km
More information

In de overvolle vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar in Bangladesh worden meer dan een miljoen mensen opgevangen. Op sommige plekken leven naar schatting 60.000 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Amsterdam wonen 6.000 mensen op een vierkante kilometer. Kun je het je voorstellen?

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan helpen om de lokale gezondheidszorgcapaciteit en toegang tot schoon water te versterken. We leveren extra ambulances voor de behandeling van mensen die ziek zijn en ondersteuning nodig hebben, en we bouwen nieuwe isolatiefaciliteiten in de kampen.

Ruhul (22) en Yeasmin (23) zijn de community vrijwilligers van het Rode Kruis in Bangladesh in Cox’s Bazar. Sinds de uitbraak van het coronavirus gaan zij non-stop langs alle deuren om mensen voor te lichten over hoe zij veilig kunnen blijven. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe je je handen goed moet wassen.

13/10/2020
16:22
View all
  View all
07/09/2020 | 11:44

Het verhaal van Mahfuza

Mahfuza (32) woont met haar twee kinderen in een kamp in Cox’s Bazar. Haar man overleed 5 jaar geleden in Myanmar. Sindsdien zorgt zij in haar eentje voor de kinderen. In augustus 2017 laaide geweld op in het dorp van Mahfuza in Myanmar en ging zij met haar twee kinderen op de vlucht. Zij maakten de tocht van Myanmar naar Cox’s Bazar, in Bangladesh.  Daar in hen kamp delen zij een kleine ruimte en zijn afhankelijk van de hulp van hulporganisaties. Nu het aantal corona-besmettingen in de kampen toeneemt, maakt Mahfuza zich veel zorgen. Ze is bang dat ze niet meer voor eten en drinken kan zorgen als ze besmet zou raken. ‘’Mijn angst is dat, als ik deze ziekte krijg, er niemand zal zijn om voor mijn kinderen te zorgen. Ik kan dan niet dicht bij ze komen. Daarnaast is hier hele beperkte gezondheidszorg. We zouden waarschijnlijk overlijden, zonder behandeling.’’ Vrijwilligers van de Rode Halve Maan helpen Mahfuza en andere bewoners van het kamp om zich te beschermen tegen Covid-19. Bijvoorbeeld door te laten zien waar je op moet letten als je grondig je handen wil wassen en door te informeren over de verspreiding van het virus. Dat doen de vrijwilligers door van deur tot deur te gaan, maar ook via de radio en door het maken van video’s.